Ana Sayfa › İSG Talimatları › Bakım Onarım Güvenliği Kısa Talimatı
🔧
İş Güvenliği Talimatı • Makine ve Ekipman
Bakım Onarım Güvenliği Kısa Talimatı
Bu doküman, Bakım Onarım Güvenliği Kısa Talimatı alanında uygulanacak temel güvenlik, kontrol ve müdahale kurallarını standart hale getirmek amacıyla hazırlanmıştır.
Doküman No: SG-202
Yayın Tarihi: 04.07.2026
Onay: İş Güvenliği Sorumlusu
✔ Levha ve pano olarak baskıya hazır
🎯
1. Amaç
Bu talimatın amacı, ilgili çalışma alanında güvenli ve kontrollü uygulamaların standardizasyonunu sağlamaktır.
📋
2. Kapsam
Bu talimat, ilgili ekipman, alan ve faaliyetler kapsamında geçerlidir.
✅
3. Uygulama Kuralları
- 01Dönen aksamı bulunan makine ve tezgâhların tamir-bakım ve onarımında eldiven kullanılmayacaktır.
- 02Bakım onarım yapıldığı sırada bakımı yapılan düzeneğin açma-çalıştırma butonuna (düğmesine) ve elektrik verme şalter veya fişin olduğu yere DİKKAT BAKIM VAR! levhası asılacaktır.
- 03Çalışan makinede bakım- onarım yapılmayacaktır.
- 04Bakıma başlamadan önce makine durdurulacak ve elektriği kesilecektir.
- 05Makinenin elektrik aksamı konusundaki elektrik ekibinden yardım alınacaktır.
- 06Bakımı yapılacak olan araç ya da makine varsa bakım için ayrılmış atölyeye yoksa çalışma yoğunluğunun olmadığı sakin bir alana alınacaktır.
- 07Bakım sırasında kimyasallar kullanılacaksa MSDS’ lere uygun hareket edilecek ve bu kimyasalla ilgili eğitim alınacaktır.
- 08Çalışma sırasında basınçlı tüp kullanılacaksa tüpler sabitlenecek ve ısıdan uzak tutulacaktır. Bakım onarım işlemi süresince gerekli Kişisel koruyucular (Eldiven, gözlük, maske, çizme, iş ayakkabısı, kulaklık, önlük) kullanılacaktır.
- 09Kullanılan el aletleri sağlam ve güvenli olacak, arızalı ya da hasarlı olanlar kullanılmayacaktır.
- 10İş bitiminde bozulmuş, sökülmüş sistem, kablo ve diğer parçaların doğru takıldığı kontrol edilecek ve bundan emin olunacaktır.
- 11Bakım onarım sırasında makine, tezgâh ya da sistemde yapılan değişiklikler operatöre bildirilecektir.
- 12Bakım sırasında tespit edilen önemli hususlar kaydedilecek ve sonraki kontrollerde bunlara dikkat edilecek.
- 13Bakım onarım işleri uzman kişiler tarafından yapılacaktır.
- 14İş bitiminde çıkartılan koruyucular tekrar yerine takılacaktır.
- 15Basınçlı kaplar ve kazanlar basınç altında onarılmayacak, onarılacak olan tank, kazan veya depoların diğer tank ve depolarla bağlantısı kesilecektir.
- 16İçinde yanıcı patlayıcı madde bulunan kapların tamir bakım işleminden önce içleri temizlenecektir.
- 17Yüksekte yapılan bakım-onarım ilerinde platform veya iskele kurulması istenecek, emniyet kemeri ve baret kullanılacaktır.
- 18Kullanılan seyyar kabloların izoleleri sağlam olacaktır.
- 19Seyyarlar 24 Volt olacaktır.
- 20Kayış, kasnak, dişli, kaplin, pervane vb hareketli kısımların tamirine başlamadan önce makine durdurulacak ve elektriği kesilecektir.
- 21Bakım işlerine başlamadan önce etraftaki yanıcı patlayıcı maddeler uzaklaştırılacaktır.
- 22Çalışma alanı aydınlık olacaktır.
👷
4. Sorumluluklar
Çalışanlar, yetkili personel ve yöneticiler iş güvenliği kurallarına uymakla sorumludur.
⚠️
5. Dikkat Edilecek Hususlar
Riskli durumlarda kişisel koruyucu donanım kullanılır, yetkili kişilere haber verilir ve gerekli kontroller yapılır.
Bu Talimatı Levha Olarak Sipariş Verin
Dilerseniz bu talimatı sahaya asılabilir dayanıklı İSG levhası veya pano olarak size özel bastırabiliriz.